zaterdag 7 januari 2012

Het verslagje van: Dag 12-13Een hele goede zaterdagmiddag,

Rond kwart voor 8 vanmorgen riep mama Benthe ons, omdat zij heel nodig een plasje moest doen. Wat is ze dan toch blij om mij te zien en kijkt mij dan vol trots aan! Heb ik het weer goed gedaan vrouwtje?? Super lief!

Ik zie de afgelopen dagen grote veranderingen bij de pupjes. Ze gaan veel meer op hun kleine pootjes staan, en van opwinding hoor je ze hier dan ook leuke kreetjes maken. De oogjes van Eva & Emma zijn ook al veel meer opgegaan, en Elmo-Joep kijkt ook alweer meer door speetjes.

De ontwikkeling van de pupjes kun je in fases verdelen....

De eerste 2 weken zijn de pupjes doof en blind. Ze gebruiken hun tastzintuig en reageren op geur en warmte. Deze periode bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. In deze periode trekken de pupjes de aandacht van Benthe door geluid te maken en bewegen ze zich op zoek naar warmte en de tepel van de moeder. Je kunt ze zwaaien en zoeken met het kopje en snuitje en begint te drinken als de tepel gevonden is.Wat een prachtig gezicht is, dat bij het drinken de melkgift wordt gestimuleerd door een trappelende beweging met de voorpootjes tegen de melkklieren. Hierbij zetten de kleintjes zich af met de achterpoten en duwt daarbij ritmisch pompend met het snuitje.

Van 2de tot 3de week is overgangsperiode waarin de zintuigen zich "openen".

Ergens in de eerste twee weken van zijn leven ontstaat de inprenting op soortgenoten. Dit gebeurt via de neus. Ze weten dan voor de rest van hun leven hoe honden ruiken. In deze fase is het belangrijk dat ze de geur van mensen leren kennen, zodat de pupjes mensen en honden als normaal gaan ervaren. Dit is ook de reden waarom wij de kleintjes elke dag lekker bij ons nemen om te knuffelen.


Onze andere snuitertjes wil ik vandaag ook met een kiekje in het zonnetje zetten, want zij doen het ook super goed!

Een heel fijn weekend toegewenst en morgen heeft ook het blog een rustdag, maaaaaaaaaar zal de camera vast niet stilstaan!

Tot maandag! Groetjes van Aliene, Hans & de snuitertjes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen