maandag 10 december 2012

Handige snuitertips voor December!Angst voor vuurwerk

Het is alweer December en dit hoort een gezellig maand te zijn, de feestdagen, familie en vrienden en natuurlijk oud en nieuw.

Het E & F-nestje van 't Koningshoekje",
gaan het dit jaar de jaarwisseling voor het eerst bewust meemaken! Vandaar deze handige tips!

Deze informatie kan natuurlijk ook prettig zijn voor hondenbaasjes die niet zulke leuke ervaringen hebben.......

Veel hondenbaasjes zien op tegen deze tijd omdat hun hond bang is voor alle knallen en geluiden die buiten te horen zijn. Je snuiter is onrustig in huis, blaft veel, wil niet meer naar buiten en ga zo maar door. Herken je dit

Waaraan herken je de angst van je snuiter?

Honden kunnen op allerlei manieren reageren op vuurwerk. Wanneer je hond zich probeert te verstoppen onder stoelen of banken of juist veel blaft of jankt, kan dit duiden op vuurwerkangst.
Dit is een erg stressvolle situatie voor je hond.

Waarom is de hond bang?

Angst bij harde geluiden is natuurlijk gedrag voor een hond. Het verschilt echter per hond hoe groot deze angst is. De angst kan erger worden wanneer de hond een vervelende ervaring heeft gehad met een geluid.

Het kan ook zijn dat de hond door jouw reactie op het vuurwerk angstig is geworden. Wanneer je zelf schrikt van het vuurwerk, of bang wordt voelt de hond dit aan.

Angst voorkomen...

Je kunt vuurwerkangst of angst voor andere harde geluiden proberen te voorkomen door je hond te laten wennen aan deze geluiden.

Wat te doen?

Je kunt dit doen door zelf de geluiden na te doen, bijvoorbeeld met een boek op tafel of met een CD met vuurwerkgeluiden. Het is belangrijk dat je dit heel langzaam opbouwt.

Je begint met een zacht geluid en kijkt naar de reactie van je hond wanneer hij hier goed op reageert, kun je het volume langzaam omhoog doen. Blijf hierbij goed op de reactie van je hond letten, wanneer je te snel gaat kan het de angst juist erger maken.

Angst negeren

Wanneer je hond angstig is kun je het beste de hond negeren. Door de hond aandacht te geven bevestig je de hond in zijn angst. Je zegt dan als het ware tegen de hond: "heel goed dat je bang bent hoor, dit geluid is ook heel erg eng".

Wat te doen?

Spreek je hond niet troostend toe en geef hem geen extra aandacht. Het is prima als je hond bij je komt liggen, maar doe niet extra beschermend. De hond krijgt dan een bevestiging voor zijn angstige gedrag. Hierdoor kan zijn angst nog sterker worden en dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken.

Door net te doen alsof er niks aan de hand is zeg je als het ware tegen de hond: "er is niks aan de hand dus geen enkele reden om bang te zijn". Het is belangrijk dat je de hond niet straft wanneer hij bang is. Dit zal hij niet begrijpen en dat zou de hond heel onzeker kunnen maken.

Kalmerende middelen

Er bestaan kalmerende middelen voor je hond. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts. Gebruik deze alleen nadat je goed geïnformeerd bent en laat je hond niet alleen wanneer hij deze middelen heeft gehad.

Wat ook kan helpen

Ook kan het helpen is om voordat het vuurwerk begint de gordijnen dicht te doen of een donkere doek over de eventuele bench te hangen. Hierdoor worden de lichtflitsen van het vuurwerk aanzienlijk verminderd.

Je kunt ook de radio zachtjes aan zetten voor de afleiding. Als de hond onder de tafel of bank kruipt tijdens het vuurwerk, laat het dan daar dan liggen en geef hem geen aandacht. Zodra hij er onder vandaag kruipt kunt u hem belonen.

Het lijkt misschien wel aan de vroege kant voor deze decembertips, maar voor je het weet is het zover.....

Iedereen een hele goede Decembermaand en tot de volgende update!

Decembertipsgroetjes "van 't Koningshoekje"
Bye, bye, zwaai, zwaai!

 

1 opmerking:

  1. Van een instructeur van de kynologenclub kreeg ik de tip om je hond op oudjaarsavond rond een uur op 18.00 uur een glaasje advocaat te geven.
    Wordt ie lekker een beetje soezig van.
    Niet homeopatisch, maar natuurlijk. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen