woensdag 23 mei 2012

De zon, de zon... daar is dan de zon!







Hallootjes,

Wij hebben er lang op moeten wachten in 2012, maar daar is dan eindelijk het mooie weer! Het is wel een hele grote omschakeling voor mens en dier, en vraagt wat aanpassingen.


Onze snuitertjes zijn heel blij dat de schuifpui eindelijk lekker de hele dag openstaat, en dollen en spelen 's morgens vroeg als het nog koel is, maar voor de rest van de dag houden ze echt siĆ«sta!

Voor het E-nestje zijn dit  de eerste echt warme dagen en daarom wilde ik  wat tips op een rijtje zetten voor de baasjes, maar deze zijn natuurlijk heel prettig voor alle hondenbaasjes….

Honden kunnen niet goed hun warmte kwijt. Mensen koelen zichzelf door te transpireren bij warm weer over het hele lichaam, maar honden kunnen dit niet…

Door te hijgen ventileren honden hun lichaam, en honden zweten via hun voetzolen. Dit gaat dus veel minder snel als bij een mens.



Er zijn speciale koelhalsbanden voor een hond die wel een handje mee helpen. Zo’n halsband bevat speciale kristallen die wel tot 24 uur de halsslagader van de hond blijven koelen.

Het belangrijkste advies met warm weer is: DOE RUSTIG AAN MET JE SNUITER!

Vooral een tempramentvolle hond , een pup en honden met een korte neus moeten rond de 20 graden al in de gaten worden gehouden. De meeste honden gaan vanzelf wel rustiger aan doen wanneer het warmer wordt. Ik merk dit in ons roedeltje altijd gelijk.

Toch zijn er ook honden die niet van ophouden weten en altijd weer achter hun balletje aan gaan ook als het al te veel voor ze is. Ga dus op dagen boven de 20 graden NIET met een hond spelen of een stukje fietsen!!

Ook kunnen honden wat minder trek in het eten hebben bij erg warm weer. Geef het eten vooral als het nog wat koeler is!

TIPS VOOR HET WANDELEN:

1) Loop zoveel mogelijk  in de schaduw.

2) Maak maar kleine wandelingen ( +/- 5 min) ...helemaal op de warmste uren van de dag.

3) Loop zoveel mogelijk in de berm of door het  gras met de hond. Tegels maar zeker asfaltwegen zijn heel warm. Koeling is dan dus ook niet meer mogelijk via de voetzolen, met alle nare gevolgen van dien…..

4) Neem altijd wat water mee tegenwoordig heb je van die handige dispensers waar je zo water uit kan geven. Valt de wandeling toch te lang uit of krijgt de hond spontaan dorst heb je het toch maar even bij je.

TIPS VOOR LEUKE SPELLETJES MET WARM WEER:


Als u gewend bent om veel met uw hond te ondernemen, dan kan het soms moeilijk zijn om een leuk alternatief met warm weer te bedenken…..



Als de hond graag wil spelen maar het is echt te warm… denk  eens aan een waterspelletje in de tuin.

Een grote waterbak of kinderbadje met koekjes op de bodem of wat speeltjes er in, zorgt vaak voor een leuk zomerspelletje. (liefst onder een parasol)

Het is vaak ‘s morgens vroeg wel lekker fris buiten, en een echte aanrader om dan een langere wandeling te maken!

ZWEMMEN:

Het is heerlijk om met de hond in natuurwater te gaan zwemmen als dit is toegestaan.

Check altijd of het natuurwater is goedgekeurd, want dit is belangrijk voor mensen maar zeker ook voor honden.


Gaat je hond voor de 1e keer zwemmen, dan adviseer ik om saampjes in het water te gaan, zodat u in de buurt van de hond bent.

Vergeet nooit vers drinkwater mee te nemen, ook belangrijk mocht je naar zee gaan, want van zout zeewater gaat een hond spugen en bij dorst zullen ze dit misschien dan gaan drinken.

Het is wel verstandig om de hond na het zwemmen nog even af te spoelen met schoon water, zodat eventuele huidirritatie kan worden voorkomen. Het is ook handig om daarna te controleren of de hond geen teken of verwondingen heeft gekregen!

IN DE AUTO MET WARM WEER:

Laat de hond NOOIT in de auto bij warm weer.


Vorig jaar zijn er treurig genoeg bij de hondenshow in Leeuwarden, honden overleden die door hun baasjes in de auto waren gelaten.... Het is wel te begrijpen dat dit snel gebeurd bij een hond, als je alles tips hierboven goed hebt gelezen…

Heeft u geen auto met airco, dan is het misschien niet verstandig om een drukke badplaats te bezoeken, waarvan je bijna van te voren al weet dat je lang in de file komt te staan. Dit is voor de hond zeker geen pleziertje.

TOCH TE WARM GEKREGEN:

Het is echt niet te hopen dat dit gebeurd, maar heeft de hond het toch te warm gekregen….zorg voor een koele plaats en bedekt de hond met natte handdoeken.


Zorg vooral voor rust en neem gelijk contact op met de dierenarts.

OVERVERHITTING KUN JE BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN, want helaas overlijden er jaarlijks nog veel honden aan oververhitting, door onwetendheid of nalatigheid van baasjes.

Dit was ook de reden hierover een stukje voor het blog te schrijven.

Hele fijne zonnige dagen toegewenst en succes met de tips!

Teckelgroetjes uit Tilburg van Aliene & co.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten