vrijdag 14 oktober 2011

With a dog smile :)Hoi, hoi

Zo vlak voor het weekend wil ik toch iets heel belangrijks onder de aandacht brengen!

Het zal vast niemand vreemd zijn, dat een stukje verzorging van de hond er toch snel bij in kan schieten, door onder andere ons drukke bestaan...

Dat wij onze eigen tanden poetsen is logisch. Maar weten alle hondenbeaasjes dat de tanden van een hond ook gepoetst moeten worden?

Net als mensen kunnen honden last krijgen van tandplak, tandsteen of ontstekingen en het zou natuurlijk mooi zijn om te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat het gebit van snuitertjes goed onderhouden wordt!! Poets daarom twee tot drie keer in de week de tanden van de hond.

Om de tanden te poetsen, is bij elke dierenspeciaalzaak een hondentandenborstels en hondentandpasta te koop. Gebruik geen tandpasta voor mensen, hier zit namelijk fluoride in, wat niet goed is voor de hond!

Als er bij ons een nestje is dan oefen ik al met in de bekkies te kijken, als de tandjes doorkomen en poets ik eerst met water van tijd de puppytandjes en daarna met een beetje hondentandpasta.

Als het pupje dan uitvliegt naar de nieuwe baasjes is het handig om dit voor te zetten, maar mocht dat er toch bij ingeschoten zijn, dan kan je er nu natuurlijk alsnog mee beginnen.

Zelf vind ik het handig om de honden hun poetsbeurt te geven als ze lekker moe zijn.....dan vinden ze eigenlijk alles prima. De meeste honden vinden de tandpasta ook lekker en zullen het geen probleem vinden.

Toch is altijd belangrijk om de hond voorzichtig te benaderen, want dit zijn dingen die leuk moeten blijven en geen pijn mogen doen. Soms zijn er periodes dat de hond het niet zo leuk vind en dit is meestal tijdens de wisselperiode.

In deze periode is het ook heel erg belangrijk dat de oude melktand of kies er uit gaat, zodat het nieuwe gebit niet scheef kan groeien. Mocht er een melktand/kies blijven zitten, dan raad ik altijd om voor controle naar dierenarts te gaan.Bij het poetsen is het makkelijk om een beetje tandpasta op de vinger te doen en dan met een poetsbeweging over de tanden te gaan. Gaat dit goed, dan kan gerust de tandenborstel gebruikt worden. De binnenkant van het gebit hoeft niet gepoetst te worden, omdat iedere hond dit met de tong schoon houdt.

Verder is het natuurlijk ook erg goed voor het gebit, om een hond op een lekker bot te laten kluiven en 's avond voor het slapen gaan een stukje dentastick te geven.

Dus door de hond een paar keer week zijn tanden te poetsen, zal het snuitertje heel veel jaren zijn stralende hondenlach kunnen showen!

Heel veel tandenpoets-plezier van 't Koningshoekje

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen