vrijdag 13 juli 2012

De laatste nieuwtjes over Lobke


Goedemiddag allemaal,

Het is echt een beetje vakantie..... ook op het blog ;-), maar hier zijn wij dan weer met de laatste nieuwtjes over de zwangerschap van Lobke!

De draagtijd van de zwangerschap van een hond is ongeveer 9 weken. De pupjes zullen tussen de 60-63 dagen vanaf de dekking geboren worden.

Voor Lobke is het de 16e dag  na de dekking, en het gaat heel goed met het aanstaande moedertje. Ze slaapt meer dan normaal, eet erg goed en is heel knuffelig!

Hieronder een overzicht over wat er nu in het buikje van Lobke gebeurd:Week 1 (0-7 dagen)

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbind. De baarmoeder van de hond bestaat uit 2 lange gekronkelde buizen....dit worden de baarmoederhoorns genoemd.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en gaan door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo's zijn goed beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Wanner de eicellen bevrucht zijn, blijven ze vrij in de hoorns van de baarmoeder waar zij verschillende delingen ondergaan, voordat zij zich inplanten in het slijmvlies van de baarmoeder.Week 2 (8-14 dagen)

In deze week hebben de embryo's zich aan de baarmoederwand gehecht. De embryo's worden door natuurlijke chemicaliën gelijkmatig langs de 2 baarmoederhoorns verdeeld, zodat elke foetus gelijke kansen heeft.

In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen.

Na 2 weken is de foetus nog heel erg klein, maar hij heeft hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje.

De foetus wordt gevoed door de dooierzak (de dooierzak is een vliezige zak die bevestigd is aan een embryo) en is in deze fase erg kwetsbaar. Het is belangrijk dat het moedertje in deze fase niet ziek wordt en geen medicatie nodig heeft.

Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze wondertjes nu allemaal in het lijfje van Lobke gebeuren. Wat is de natuur toch prachtig gemaakt!

Alvast een heel fijn weekend en tot een volgende update!

Vrijdagde13egroetjes van Aliene & co


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten